IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Изпълнителният директор на Shell се готви да напусне през 2023 г.

Компанията вече е избрала четирима най-вероятни наследници на Бен ван Бюрден

10:42 | 02.09.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Изпълнителният директор на Shell Бен ван Бюрден ще напусне поста си през следващата година, съобщава Ройтерс, позовавайки се на свои източници. Според тях компанията вече е избрала четирима кандидати, които могат да го заместят.

64-годишният Бен ван Бюрден започва работа в петролния гигант през 1983 година и е неин изпълнителен директор почти десетилетие - от 2014 година. През тези години той преведе компанията през няколко големи кризи, включително и пандемията от коронавируса, заради която Shell не раздаде дивиденти за първи път от Втората световна война насам, и реализира мащабната операция по сливането с BP Group на стойност 53 млрд. долара през 2016 година.

В последните месеци се зае и със смяната на седалището - от Хага в Лондон, както и започна да я подготвя за енергийния преход, който ще бъде голямото предизвикателство за неговия наследник - компанията има едни от най-амбициозните зелени цели в сектора. Новият директор ще трябва да се пребори и с последиците от войната в Украйна и санкциите срещу руския енергиен сектор.

Според източниците на Ройтерс най-вероятният наследник на ван Бюрден е канадецът Уаел Сауан, отговарящ за интеграцията на газа и възобновяемите енергийни източници. Своите шансове има и Хюберг Вигевено, който ръководи дейността на рафинериите, както и Шиниъд Горман и Зое Юйнович, които са финансовите директори на Shell. На този етап още няма официално решение кой ще оглави компанията

Shell отказват да коментират информацията на Ройтерс.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:22 | 15.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

Финанси виж още